Investigador Principal

El Dr. Ugutz Unzueta va rebre el seu doctorat en Biotecnologia l’any 2013. Durant els seus estudis doctorals al grup de Nanobiotecnologia, es va formar en la producció de proteïnes recombinants mitjançant fàbriques cel·lulars microbianes, amb una beca PFIS de l’ISCIII. Part de la seva recerca doctoral es va realitzar al laboratori de la Dra. Maria Luisa Tutino a la Universitat de Nàpols Federico II (Nàpols, Itàlia), on es va especialitzar en la producció de proteïnes recombinants en bacteris psicrófils. Al juny de 2013, va defensar la seva tesi doctoral “De novo design of self-assembling protein nanoparticles towards the gene therapy of colorectal cancer” obtenint la qualificació Cum Laude i el Premi extraordinari del doctoral.
El Dr. Unzueta va continuar la seva carrera com a investigador postdoctoral al laboratori del Prof. Ramon Mangues a l’Institut de Recerca Biomèdica de Sant Pau (IR Sant Pau) el 2015. Allà va treballar en el desenvolupament de nanoconjugats proteics auto-assemblables dirigits a tumors CXCR4+, amb una beca Sara Borrell de l’ISCIII. Part d’aquesta recerca es va dur a terme a la Universitat de Huddersfield (Huddersfield, Regne Unit), on es va formar en tècniques avançades de dispersió de llum per a la caracterització de nanopartícules.
El 2020, el Dr. Unzueta va establir la seva línia de recerca independent a l’IR Sant Pau amb un contracte Miguel Servet de l’ISCIII. Com a Investigador Principal, el Dr. Unzueta lidera un programa de recerca centrat en el disseny i desenvolupament de nano- i micro-materials intel·ligents basats en proteïnes amb aplicacions biomèdiques. En aquest sentit, el seu equip ha estat pioner en el desenvolupament de nanoconjugats multivalents de nova generació per al lliurament dirigit de fàrmacs altament selectiu. Actualment, la seva recerca se centra en l’aplicació d’aquesta plataforma de nanobiotecnologia en la medicina de precisió.
El Dr. Unzueta és investigador principal de quatre projectes nacionals competitius i membre de la xarxa espanyola de nanomedicina CIBER-BBN, on coordina tres projectes de col·laboració intramural. A més, és director científic del laboratori de prestació de servei de Producció de Proteïnes Recombinants a l’IR Sant Pau.
La seva feina ha generat mes de 100 publicacions cientifiques i 6 patents, contribuint a la creació de l’empresa biotecnològica espanyola Nanoligent SL, una spin-off de la UAB i l’IR Sant Pau. Les seves patents ja han estat llicenciades a Nanoligent, on el Dr. Unzueta col·labora activament com a assessor científic i responsable del desenvolupament CMC.
A més de les seves activitats de recerca, el Dr. Unzueta és professor associat al Departament de Genètica i Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on imparteix assignatures relacionades amb la Virologia i la Microbiologia. Ha dirigit 5 tesis doctorals completades i actualment supervisa dos estudiants de doctorat addicionals al seu laboratori.
Researcher unique identifier(s) (ORCID): 0000-0001-5119-2266
Investigadors Post-doctorals:

El Dr. Julian Mendoza va obtenir el seu doctorat en Biologia l’any 2021 a la Universitat de Rosario (Argentina). La seva tesi es va dur a terme a l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Rosario sota la supervisió de Susana K. Checa i Fernando C. Soncini, amb una beca de CONICET. Durant el 2020, va passar alguns mesos al Worcester Arguello Lab (WPI), on va realitzar experiments d’espectroscòpia d’absorció atòmica. Al novembre de 2021, va defensar la seva tesi doctoral titulada “Disseny de biosensors selectius per a la detecció de contaminació per metalls pesants tòxics”. Aquesta recerca es va centrar en la caracterització estructural del sensor GolS de S. Typhimurium i de les seves variants que detecten altres metalls, amb l’objectiu d’elucidar els mecanismes moleculars implicats en la unió de metalls i la transducció de senyals. Aquest treball va contribuir de manera significativa al camp de les metal·loproteïnes.
El 2022, el Dr. Mendoza es va unir a l’equip de Ulab a l’IR Sant Pau com a investigador postdoctoral, finançat pel CIBER-BBN. Actualment forma part de la Plataforma de Toxicologia del ICTS NANBIOSIS (U18) del CIBER-BBN i del laboratori de prestació de Servei de Producció de Proteïnes Recombinant del IR-Sant Pau. També col·labora en els projectes de recerca actualment actius del nostre grup.
Researcher unique identifier(s) (ORCID): 0000-0002-1975-3606
Finançament: CIBER-BBN
Investigadors Pre-doctorals

Ariana Rueda va obtenir el seu grau en Biotecnologia a l’IQS (Institut Químic de Sarrià, Universitat Ramon Llull) l’any 2020. Durant els seus estudis, va realitzar una estada de pràctiques al Centre de Recerca en Agrogenòmica (CRAG, Espanya) on va poder estudiar interaccions proteïna-proteïna. També va ampliar els seus estudis en caracterització de proteïnes i bioconjugació al Grup de Biologia Estructural i Enzimologia de la Marquette University (Wisconsin, EUA), gràcies a la beca de mobilitat AGAUR MOBINT-MIF. A més, va dur a terme el seu treball de final de grau al Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability (DTU Biosustain, Dinamarca), optimitzant la producció recombinant de proteïnes terapèutiques en sistemes de expressió de cèl·lules de mamífers. El seu treball de final de grau, que va rebre una menció d’honor, va ser finançat pel programa Erasmus+ 2020.
Ariana Rueda va obtenir el seu màster en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l’any 2021. Durant la seva tesi de màster, va treballar en la conjugació dirigida de nanomedicines proteiques intel·ligents per millorar la teràpia dirigida contra el càncer colorectal. Aquesta investigació es va dur a terme en col·laboració entre el Grup de Nanobiotecnologia de la UAB i el nostre grup a l’Institut de Recerca de Sant Pau (IR Sant Pau), amb el Dr. Ugutz Unzueta i el Dr. Ramon Mangues com a supervisors. Continuant aquesta línia de recerca, actualment està cursant un doctorat desenvolupant nanovehicles proteics multivalents per a la teràpies dirigides contra el càncer, sota la supervisió del Dr. Ugutz Unzueta i finançada per una beca PFIS de l’ISCIII.
Ariana Rueda és també membre de la xarxa espanyola de nanomedicina CIBER-BBN i contribueix a dos projectes nacionals competitius de l’ISCIII dedicats al desenvolupament de nanoconjugats proteics dirigits a tumors. La seva investigació ha estat presentada en diverses conferències nacionals i internacionals i ja ha donat lloc a la publicació de 3 articles científics.
Researcher unique identifier(s) (ORCID): 0000-0001-7588-9279
Finançament: PFIS Fellowship (ISCIII): FI21/00012

Lourdes Ailen Arena va estudiar Biotecnologia a la Universitat Nacional de Tucumán, a l’Argentina. Durant els seus estudis, va rebre una beca Fulbright per assistir a la St. John’s University de Nova York, on va aprofundir els seus coneixements en genètica i immunologia. També va ser guardonada amb la beca ” Encouragement of Scientific Vocations” del Consell Interuniversitari Nacional, que li va permetre iniciar un projecte de recerca centrat en les propietats biològiques i el potencial antioxidant i antimicrobià dels residus agroindustrials de la rosa mosqueta, amb l’objectiu de revaloritzar aquest subproducte. Aquest projecte va constituir la base de la seva tesi, els resultats de la qual van ser presentats en congressos nacionals i internacionals.
Al llarg del seu trajecte acadèmic, Lourdes ha participat en quatre projectes de recerca, dues iniciatives de divulgació, dues estades de pràctiques i tres programes de voluntariat universitari, explorant àrees com la fitoquímica, la microbiologia i la biologia cel·lular i molecular. Va rebre beques dels governs del Regne Unit, els Estats Units i Rússia. La seva experiència professional inclou treballar com a analista en un laboratori de bioquímica clínica i impartir classes de Química Física a nivell universitari durant més de quatre anys. A més, ha col·laborat amb diverses fundacions a tota Amèrica Llatina, fent mentoratge de joves en projectes STEM amb impacte social, i va treballar com a gestora d’operacions de laboratori en una startup tecnologica.
Des del 2021, Lourdes és membre de la Global Shapers Community del Fòrum Econòmic Mundial i d’altres organitzacions sense ànim de lucre centrades en la ciència i les causes socials. També ha obtingut diplomes en Bioempreses i Innovació Oberta, reflectint el seu interès per la transferència de tecnologia.
Recentment, ha estat guardonada amb la beca doctoral INPhINIT de la Fundació “la Caixa” per cursar el seu doctorat a l’IR Sant Pau sota la supervisió del Dr. Ugutz Unzueta. Els seus estudis doctorals es troben a la intersecció entre la nanobiotecnologia i la biomedicina, amb un fort èmfasi en la ciència aplicada. El projecte proposa l’ús d’un fàrmac innovador amb un mecanisme d’acció únic capaç de superar els mecanismes de resistència als fàrmacs, incorporat en un nanoconjugat disruptiu com a teràpia dirigida per al tractament de cèl·lules mare canceroses.
Researcher unique identifier(s) (ORCID): 0009-0006-1863-3895
Finançament: La Caixa INPhINIT Fellowship: LCF/BQ/DI24/12070029